MÁV Magyar Államvasutak Zrt.: Innovációs Díjat nyert a MÁV FKG Kft.

A MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. évi Innovációs Díját.

A MÁV-csoport pályakarbantartó cége az Univerzális Forgóvázas Darus Jármű (UFDJ) kifejlesztéséért részesült az elismerésben. Az új munkagép - amely iránt külföldi érdeklődés is mutatkozik - csökkenti a pályakarbantartási munkák és a vágányzárak időtartamát, költségeket takarít meg és növeli a munkabiztonságot. A díjat Filó Gábor, a MÁV FKG Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

A megbízható, üzembiztos gépek a MÁV korszerűtlen, elavult járműveit váltották ki, miután felmerült az igény egy nagysebességű (100 km/óra), a kor követelményeinek megfelelő, univerzális járműre. Az újonnan kifejlesztett UFDJ-k alkalmasak a pályafenntartási feladatok (bozótirtás, daruzás, hótolás, anyag- és személyszállítás, vontatás) elvégzésére, az önálló rakodásra, és a jelenleg érvényes legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.

Ilyen jellegű gépekkel a vasúttársaság korábban nem rendelkezett, mostanra viszont már 4 darabot üzembe helyezett. Ezeket a MÁV FKG Kft. az anyavállalat MÁV Zrt. megrendelésére készítette el, a tervezéstől a gyártásig terjedően önerőből. A fejlesztés a társaságnak egybehangzó szakmai vélemények alapján akár külföldi megrendeléseket is eredményezhet.

A fejlesztők szerint komoly feladatnak bizonyult az Európai Unióban is újszerű fő egységek beépítése, működésük összehangolása. A fejlesztéssel lehetővé vált egy olyan egyedi jármű alaptípus megalkotása, amely a felépítmény módosításával további funkciók ellátására - vasúti méréssel kapcsolatos feladatokra, felsővezeték karbantartásra - is alkalmas lehet.

AZ UFDJ-k dízelmotorjai kielégítik a ma érvényes szennyezőanyag kibocsátási előírásokat, és az elavult gépek 240-350 g/kWh fajlagos üzemanyag fogyasztásával szemben mindössze 184 g/kWh-t fogyasztanak. A gépek beüzemelése nemcsak a mozdony- és teherautó-bérlési költségekben eredményez a vasúttársaságnak megtakarítást, hanem a fűkaszálás, cserjeirtás, daruzás megoldásával a külső vállalkozók megbízási költségeiben is.

A MÁV Zrt. további 4 darab UFDJ gyártására kötött szerződést az alaptevékenységként vasúti vágányszabályozást, gépjavítást-gépgyártást, alkatrészgyártást, karbantartási-felújítási tevékenységet végző MÁV FKG Kft.-vel. A gyártás folyamata legalább 15 fő részére biztosít folyamatos munkát, és a hazai beszállító ipart is foglalkoztatja.


Cikk forrása: http://www.news4business.hu

Kép forrása: http://m.cdn.blog.hu