Vendéglátózik? Komoly kockázatot vállal, ugye tudja?

Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi állapothoz képest csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, illetve több vállalkozás fizette ki határidőben számláit. A magyar gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra, mert éves szinten továbbra is magas és növekvő Bisnode Bedőlési Index jellemzi a magyar gazdaságot. 2014 első negyedévében még 2,53 százalék volt az index értéke, mára azonban felkúszott közel 3 százalékra (2,99 százalék).

 

A felszámolások és csődeljárások mellett 2012 tavaszától megjelent a kényszertörlési eljárás is, melyekből az elmúlt 12 hónap alatt több mint 40 ezer indult. Némileg javult a kép 2015 első negyedévében, mivel az év első három hónapjában több mint 8700 ilyen eljárás indult az előző negyedév 9600 eljárásával szemben, mely alapján ezen időszakban 10 százalékot csökkent a kényszertörlések száma.

A kényszertörlések átvették a hitelezők által kezdeményezett felszámolási eljárások egy részét, ugyanakkor 2015 első negyedévében a felszámolások száma is csökkent, mivel alig több mint 3000 ilyen eljárást regisztráltak ez első 3 hónapban, míg 2014 első három hónapjában ez a szám a 4500-at is meghaladta – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. A végelszámolások tekintetében azonban minimális volt a csökkenés; az első negyedévben a tavalyi évhez hasonlóan, közel ugyanannyi – 2450 körüli – eljárást regisztráltak.

A Bisnode Bedőlési Index mértéke (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított 12 hónapra vonatkozó aránya) kiváló mutatószám a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezők felé történő tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál. 2014 első negyedévében 2,53 százalékos Bisnode Bedőlési Index-el kellett számolnunk. 2015 első negyedévében sajnos valamivel nagyobb, 2,99 százalékos Bisnode Bedőlési Indexet kaptunk. Nem szabad elfelejtenünk a kényszertörléseket sem, melyek egy része szintén fizetésképtelenség miatt indul. Láthatjuk, hogy a BBI értéke rosszabbodott, ami azt mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban több cég dőlt be, mint a 2013 II. negyedév és 2014 I. negyedév közötti időszakban. Az első negyedéves teljesítmény bizakodásra adhat okot, mivel a két negyedév tekintetében csökkent ezen eljárások száma, azonban ezek az eredmények ideiglenesek is lehetnek, ezért a gazdasági szereplőknek továbbra is körültekintő üzletkötés javasolt, amennyiben utólagos fizetést engedélyeznek vevőjüknek.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás régóta a lista élén állnak.

Az építőipar évek óta a legkockázatosabb iparágnak számított hazánkban. Tavaly ilyenkor először előzte meg a listán a vendéglátás, ami azóta is tartja „vezető” helyét a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listáján. A gépjármű-kereskedelem és a kiskereskedelem pozíciója sokat romlott az elmúlt időszakban, míg a nagykereskedelem és az élelmiszergyártás javított az előző évhez képest.

 

Cikk forrása: http://hvg.hu

Kép forrása: http://puravidaguide.com