Miért rossz főnök a rossz főnök?

Kiből lesz a jó vezető? Ki az, aki elbírja majd az extra felelősséget, aki képes vezetni és döntéseket hozni egy csapat vagy projekt irányításakor?

Rengeteg cikk szól arról, hogy milyen tulajdonsággal kell rendelkeznie egy jó vezetőnek.  De mi tesz valakit rossz vezetővé? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek alapján kérdéses lehet, hogy valaki  alkalmas-e vezetői pozícióra?  Az Enterprenuer nyolc olyan tulajdonságot szedett össze, amiből egy is elég ahhoz, hogy valaki rossz főnök legyen.

 

Empátia hiánya

Aki képtelen más helyzetébe beleélnie magát, az nem tud más dolgokat sem megvizsgálni több szemszögből, empátia nélkül, azonban soha nem lesz igazán jó vezető.

Félelem a változástól

A változás mindenkit megijeszt, főleg ha nagy a pénzügyi vagy személyi kockázata. De az a főnök, aki nem vállalja a kockázatot és nem tud változni vagy változtatni, előbb-utóbb lemarad és a vállalkozása tönkre megy.

Túlzott kompromisszum készség

Nagyon jó, ha valaki általában win-win helyzetekre törekszik, de az a főnök, aki túl gyorsan köt kompromisszumot, vagy minden esetben hagyja, hogy ötleteit a csapata lenyomja, az fél felelősséget vállalni. Tudni kell, mikor kell a sarkunkra állni, és akár kijátszani a főnök-kártyát.

Hatalmaskodás

Az előbbi ló, másik oldala. Az önkényeskedő főnök, csak parancsokat oszt és gondolkodás nélküli végrehajtást követel. De ez az egyik legnagyobb ellensége a dolgozói lojalitásnak.

 „Lityi-Lötyi” – erőtlen

Egy vezetőnek tudnia kell döntést hoznia. Ha valaki állandóan azon hezitál, hogyan kell kezelni egy ügyfelet, vagy képtelen eldönteni hol is ebédeljen, az nem alkalmas vezetői pozícióba. Az erőtlenség általában az önbizalomhiány jele.

Rossz emberismerő

Aki érzéketlen az emberek iránt és állandóan mentegetőznie kell a barátai vagy munkatársai előtt, mert akarva, akaratlanul megbántotta őket, az valószínűleg képtelen észrevenni az emberek igazi arcát. Így azonban alkalmatlan a legjobb emberek kiválasztására, ráadásul el is ijeszt maga mellől mindenkit, egyedül pedig képtelen lesz a csúcsra érni.

Nincs egyensúlyban

Aki reggel elsőként érkezik az irodába és utoljára távozik, elsőre nagyszerű vezető jelöltnek tűnhet – hiszen állandóan dolgozik – de könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen nincs rendben az élete, a magánéleti problémák elől a munkába menekül, vagy egyszerűen képtelen egyensúlyt tartani. Az ilyen embernek van a legnagyobb esélye a kiégésre, ráadásul túlzott elvárásai lehetnek a munkatársaival szemben is: ha neki nincs magánélete, másnak se legyen.

Alázat hiánya

Ha valaki azt gondolja, hogy mindent megtehet és csak ő tudja igazán jól csinálni a dolgokat, az azért lesz rossz főnök, mert képtelen lesz elfogadni mások munkáját vagy megoldásait.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ha valaki ezek közül egy vagy akár több tulajdonsággal rendelkezik automatikusan alkalmatlan lenne főnöknek. Sőt! Aki felismeri és legyőzi valamelyik rossz szokását, olyan képességre tesz szert, amitől jobb vezető lesz.

Cikk forrása: hvg.hu

Kép forrása:  www.coach2clarity.com