A lépésekből nyert energiából világíthatnák ki Budapestet?

Az emberi léptekből és fényből termel energiát az a térburkolat, amely bezsebelte a Budapesten második alkalommal megrendezett Smart City Lab tiszta város kategóriájának díját.

A Design Terminál második alkalommal hirdette meg a Smart City Lab Budapest pályázatot, amire idén mintegy 40 pályamű érkezett be, hogy városfejlesztési javaslatot tegyen tiszta város, öreg város és a small data kategóriákban. A szakmai zsűri kiemelten fontosnak tartotta a javaslatok megvalósíthatóságán túl a szakmai és szervezeti egységek széles körű bevonhatóságát, valamint a nemzetközi környezetbe való átültethetőségét.

A tiszta város kategóriában a FUTI energiatermelő térburkolat lett a nyertes projekt, amely alapesetben hulladék energiákat – mint az emberi lépésből, a kerékpáros közlekedésből vagy a napfényből kinyerhetőt – használ. Idős város kategóriában győzött a NagyiApp, mely az idősebb generáció közösségi aktivizálását támogató program, Small data kategóriában pedig a ROUTE4U mobilapplikáció nyert, ami az akadálymentes városi közlekedés adatait gyűjti össze.

A nyertes csapatok a nyári időszakban a Design Terminál valamint több fővárosi közműszolgáltató és egyetem szakmai együttműködésével dolgoznak majd a megvalósításon, melyet az októberi Design Hét Budapesten mutatnak be a nagyközönségnek, így nem lehetetlen, hogy Budapest közvilágításához szükséges energia egy részét a jövőben a város lakosainak lépteiből nyerhetik ki.


Cikk forrása:
http://hvg.hu
Kép forrása: http://hvg.hu