Mégsem lesz legális a hálapénz

Az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezet legfrissebb változata ugyanis már nem tartalmazza az a passzus, ami alapján nem minősült volna bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogad el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni, értesült a Pénzcentrum.

Az Igazságügy Minisztérium a Pénzcentrum megkeresésére azt mondta, a kormány által elfogadott és az Országgyűlés elé került módosítás a társadalmi és szakmai vitát követően került ki a tervezetből.

Társadalmi vitáról a lap nem tud, ugyanakkor a Magyar Rezidensszövetség már többször kikelt a hálapénz legalizálása ellen. Dénes Tamás, a szövetség elnöke szerint a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a "szoftkorrupt" rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól.

Dénes szerint ezért bérrendezésre van szükség, és a hálapénz minden formáját és a rendszer minden résztvevőjét büntetni kéne. Dénes szerint ugyanis a bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs meg sem a politikában, sem a társadalomban a támogatottsága.

A Pénzcentrum kimutatásából az derül ki, hogy a kórházi orvosoknak juttatott összeg az összes hálapénzből mindig is a legnagyobb részt tette ki, és ez a részarány folyamatosan nő: míg 2010-ben az összes hálapénzből 46 százalék volt a kórházi orvosok részesedése, addig napjainkra 50 százalékra emelkedett. Ezzel szemben a háziorvosoknak juttatott összeg csökkent: a 2010-es 42 százalékról 30 százalékra. Az ápolóknak adott összegek aránya a 2010. évi 5,8 százalékról 6,1 százalékra nőtt.

 

Cikk és kép forrása: index.hu