Kisebb nyereségre és bevételre számítanak idén a cégek

Már egy éve pesszimisták a hazai kisvállalkozások az árbevétellel kapcsolatban: idén átlagosan csak 4 százalékos növekedéssel számolnak, ami messze elmarad az egy évvel ezelőtt elért 6,8 százalékos csúcsértéktől – derül ki a K&H legfrissebb kkv bizalmi index kutatásából.

 

Tavaly a cégek 28 százaléka számított 6 százalék feletti árbevétel növekedésre, ezek aránya most 25 százalék. most már inkább ennél alacsonyabb bővülésre számítanak. Továbbá 61 százalékról 67 százalékra nőtt azok aránya, akik 0-6 százalék közötti árbevételt feltételeznek.

Az agrárcégek optimisták

A különböző szektorokat illetően igen eltérő a várt árbevétel-növekedés mértéke. A mezőgazdasági cégek messze a legoptimistábbak, és egyedül ők számolnak ez előző negyedévhez képest nagyobb, átlagosan 5,1 százalékos árbevétel-növekedéssel. A kereskedelmi vállalkozások 3,1 százalékos bővülésre, szolgáltató cégek 4,5 százalékos, az ipari cégek pedig 3,7 százalékos bővülésre számítanak (ennél alacsonyabb értékre legutóbb két évvel ezelőtt volt példa a szektorban). A kisvállalkozások átlag alatti, 3,5 százalékos bővülést várnak.
Minél kisebb, annál bizakodóbb a cég

A vállalkozások 91 százaléka véli úgy, hogy nyereséges lesz, de árbevétel-kategóriától és iparágtól függetlenül úgy gondolják, hogy kevésbé, mint az előző évben. Érdekes viszont, hogy minél kisebb a cég, annál magasabb haszonra számít. A mikrovállalkozások átlagosan 2,6 százalékos profitbővülést feltételeznek, a kisvállalkozásoknál ez az arány 2,3 százalék, a középvállalkozásoknál pedig 2,1 százalék. Az ágazatok közül itt is a kereskedelmi cégek a legnegatívabbak, a szektor várt profitnövekedésének mértéke közel a felére, 1,9 százalékra zuhant vissza az előző negyedévhez képest. A szolgáltató (2,7 százalék), mezőgazdasági (2,5 százalék) és ipari (2,4 százalék) cégek bizakodóbbak, ők közel azonos mértékű nyereségnövekedést várnak.

 

Cikk forrása: uzletresz.hu

Kép forrása: genengnews.com