Három tipp a hatékony tárgyaláshoz

Az üzleti világban elengedhetetlen a jó tárgyalókészség. Brian Tracy a világ egyik legismertebb motivációs előadója és üzleti trénere három olyan tippet árul el, amely hatékony tárgyalóvá tesz.

 

1) Tegyünk fel jó kérdéseket!

A jó tárgyaló sokat kérdez, és mindig szeretné megérteni pontosan, hogy partnere mit szeretne elérni a tárgyalás során. Mindig az a célja, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást találjon. Helyénvaló kérdésekkel megtudhatja, milyen igények vannak a felszínen, és ezáltal rávilágíthat az egyéb megszerezhető előnyökre is, hiszen nem mindig az eladási/vételi ár a legfontosabb.

2) Legyünk türelmesek!

A jó tárgyaló nagy türelemmel bír. Először arra fókuszál, hogy megegyezésre jusson a szerződés azon részeinél, ahol az álláspontok megegyeznek. Csak ezután keres békés módot az egyéb problémák megoldására. Elég időt szán az egyes tárgyalási pontok megértésére, hogy megelőzze a későbbi félreértéseket.

3) Készüljünk fel!

Ez biztosítja a tárgyalások 90%-ának sikerét. Minél jobban felkészülünk előzetesen a tárgyalásra, annál valószínűbb, hogy minden résztvevő számára megfelelő lesz az eredmény. Először szerezzünk be minden lehetséges információt a soron következő tárgyalásról. Másodszor pedig gondoljuk végig a tárgyalást az elejétől a végéig, és légy felkészült minden eshetőségre. Az előny mindig annak az oldalán van, aki több és jobb információval bír.

 

Cikk forrása: BNI Magyarország

Kép forrása: pixabay