Minden vállalatnak szüksége van vitákra

Tud-e megoldást adni egy szervezet életciklusából adódó problémákra a coaching? Mennyire nyomja rá egy cég működésére bélyegét a felsővezetők személyisége? Miért jó, ha egy munkahelyi csapatban nem ért mindenki egyet?

Változásgenerátorok címmel tartott konferenciát Budapesten a Nemzetközi Coach Szövetség, ahol kiemelten foglalkoztak a cégek, vállalatok különböző életciklusaiból adódó problémákkal.

 

 

Az ember fejlődési szakaszai analóg módon megjelennek a cégek életében, működésében. Beszélhetünk csecsemő-, serdülő-, felnőtt- és öregkorról. Az első szakasz kritikus, az induló vállalkozásoknak csak mintegy tíz százaléka éli túl, a legproduktívabb pedig az úgynevezett felnőttkor, amit folyamatos jó teljesítmény és megfelelő rugalmasság jellemez. A konferencia előadói szerint a coaching kiváló módszer arra, hogy ezt az életciklust segítsen elérni és a lehető leghosszabb ideig fenntartani a szervezetek számára.

Az ellenvélemény a fejlődés motorja lehet

A munkahelyi csapatok fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy legyen ellenvéleményt, kritikát megfogalmazó kolléga. Csoportdinamikai modellek szerint egy csapatban alapvetően négy különböző szerep rajzolódik ki:

  • az alfa a vezető,
  • a gamma az együttműködő,
  • az omega az ellenzék,
  • a béta a tanácsadó, a mediátor.

Az ellenpólus nagyon fontos a munkahelyi környezetben, mert innovációra, fejlődésre sarkall. Sok esetben az akadályozza a vállalatok előrelépését, hogy túlságosan homogének a csoportok. Az ideális az, ha a teamen belüli erők váltakoznak és az integrálódás, együttműködés időszakait a differenciálódás, különállás periódusai váltják. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszhat egy coach szakértő támogatása.
A főnök csapatszellemre vágyik

A konferencián a bemutatott 50 országot érintő nemzetközi kutatás eredménye szerint a felsővezetők nagy része konstruktív csapatlégkörre vágyik, miközben sokszor éppen az ő vezetői stílusa vet gátat ennek a törekvésnek. Konkrét esettanulmányok bizonyítják, hogy ilyenkor is tud segíteni a coaching. Bite Barbara, az ICF Magyar Tagozatának 2015. évi elnöke szerint egyre többen ismerik fel hazánkban is a coaching erejét.

Az ICF Magyar Tagozata legújabb, hagyományteremtő kezdeményezéseként idén útjára indítja Az Év Coaching Szemléletű Szervezete díjat, amelyre kis-, közép-, és nagyvállalatok, illetve non-profit szervezetek pályázhatnak. A díjakat a 2015. november 4-én adják át a Coaching on Tour nemzetközi eseményen. A hazai elismerésen túl a nyerteseket az ICF Magyar Tagozata támogatja abban, hogy harcba szálljanak a 2016-os ICF Global Prism Award nevű rangos díjért.

 

Cikk forrása: uzletresz.hu

Kép forrása: getholistichealth.com