A főnökének is az jó, ha ön pizsamában dolgozik

Ha szombat délelőtt pizsamában olvassa ezt a cikket, abban nincs semmi extra, de ha hétfőn délelőtt történik mindez (szintén pizsamában), ráadásul úgy, hogy nem beteg és szabadságon sincs – akkor ön azok közé tartozik, aki rugalmas munkaidőben dolgozhat, akár otthonról is.

Bár a munkaadók egy része még mindig ragaszkodik a négy fal és fix munkaidő közé zárt dolgozókhoz, de egyre több cég ismeri fel, hogy egyre nagyobb az igény a rugalmas munkaidő és a távmunka iránt.

 

A távmunka, illetve az, amikor valaki otthonról tud dolgozni, sokszor növeli a munkavállalók eredményességét, ugyanis segíti a munka és magánélet egyensúlyban tartását, márpedig ez egyre több ember számára fontos.

Az Inc.com, összeállítást készített  az olyan cégekről, amelyeknél kifejezetten ösztönzik a távmunkát.

Apple

Az Apple azon kívül, hogy támogatja a távmunkát, létrehozott egy külön pozíciót, amely kimondottan távmunkában végezhető, ez az At Home Advisor. Ezek a munaktársak alapvetően ügyfélszolgálati feladatokat látnak el, csak mindezt nem egy call-centerben, hanem otthon.  Természetesen a szükséges eszközöket az Apple adja, és a pozíció kimondottan népszerű a Mac-szerelmes főiskolai hallagtók körében, akik így a munkájukat könnyen össze tudják egyeztetni a tanulmányaikkal ésa  vizsgáikkal.

Dell

A cég központja a texasi Round Rock-ban van, és számos pozíciót kínál nem tipikus foglalkoztatási formában. Egyebek között lehetőség van a munkakör-megosztásra (job sharing), távmunkára, a sűrített munkahétre és részmunkaidős állásokat is kínálnak. A cég ilyen rugalmas munkakörben elsősorban tanácsadói, mérnöki és vezetői pozíciókat kínál.

Xerox

A Xeroxnál több mint nyolcezer munkatárs dolgozik otthonról, többnyire a Virtuális Munkaerő nevű program keretein belül.  Számos pozícióban van lehetőség az otthoni munkavégzésre, ilyen egyebek  között a terméktámogatás, a fejlesztés és a minőségfejlesztés. A cég elismeri, hogy neki kimondottan költséghatékony a távmunka ösztönzése, ugyanis komoly összegek spórolhatóak meg azon, hogy a kollégáknak nem kell irodát biztosítani, vagy az utazási költségeiket nem kell megtéríteni. Tapasztalataik szerint az otthonról dolgozóknál kiemelten fontos a munka és a magánélet egyensúlya, és ezt így biztosítani tudják, ami növeli a munkavállalói elégedettséget és hatékonyságot.

 

Cikk forrása:  hvg.hu

Kép forrása: Fazekas István