Mikor pihenhet egy cégvezető?

A cégvezetőknek is kell a pihenés, de mikor menjenek szabadságra, mennyi időre, kire bízzák a feladataikat? HR-szakértő segítségével kerestünk választ a vezetői szabadságolás legfontosabb kérdéseire.

Nagy a felelősség a vezetők vállán: az ő kezükben futnak össze a szálak, ők hozzák a végső döntéseket. Azonban a vezetők is emberek, ami azt jelenti, hogy szükségük van a kikapcsolódásra. Ha sosem engedjük az agyunkat kikapcsolódni, először a motiváció és kreativitás veszik el, hosszabb távon pedig a kiégés és a depresszió veszélye fenyeget. A valódi szellemi pihenést jelentő időszakok beiktatása ezért létfontosságú.

 

Ki vezesse ilyenkor a vállalatot?

Szatmári Sándor HR-szakértő szerint az a legfontosabb, hogy felkészítsük a vállalatot és az alkalmazottakat a szabadság időszakára. „Gondoljuk végig, hogy milyen fontos tennivalók lesznek, és delegáljunk. Minden feladathoz kell egy felelős, ha pedig nincs ilyen, akkor valakit fel kell készíteni” – mondta a szakértő. Ha a főnök házon kívül van, a kollégák rákényszerülnek, hogy saját maguk oldják meg a felmerülő problémákat. Ez remek lehetőség arra, hogy teszteljük, ki képes önálló munkavégzésre, illetve növelheti a motivációjukat.

Szatmári szerint fontos közölni az érintettekkel, hogy egy ideig nem leszünk elérhetőek, ezért az emailrendszerben mindenképp állítsunk be erről automatikus értesítést. A szabadság alatt kollégák és külső partnerek is megpróbálhatnak kapcsolatba lépni velünk fontos ügyekben, akiknek segítség, ha megadjuk egy olyan kolléga nevét és elérhetőségét, akihez fordulhatnak a kérésükkel.

Milyen időpontot válasszunk?

A turizmusban például a nyár a húzós, míg más szakmában ez a legkönnyebb évszak. Minden vállalatnál érdemes meghatározni, hogy melyek a csúcsidőszakok és a holt szezonok, és utóbbira tervezni a hosszabb nyaralást. Az üzletfolytonosság szempontjából általában a több rövidebb szabadnap a kedvező, de a munka törvénykönyve szerint mindenkinek 14 naptári napot egybefüggően ki kell venni. Ezt persze nem mindenhol teszik meg, illetve lehetnek rugalmas szerződések a munkáltató és a munkavállaló között közös megegyezés alapján.

Hosszú vagy rövid pihenés?

Lehet egy évben sokszor keveset pihenni, de olyan lehetőség is van, hogy csak néhányszor veszünk szabadságot, ám akkor hosszabb időre. A HR-szakértő szerint egy hosszabbat mindenképp be kell iktatni ahhoz, hogy az ember egyszer igazán feltöltődjön. A hosszabb pihenés hátránya, hogy rengeteg olvasatlan email és teendő halmozódik fel. Ilyenkor a szabadság után nagyobb a terhelés, és az ember már az első napon úgy érezheti, mintha egyáltalán nem is pihent volna.

 

Cikk forrása:  uzletresz.hu

Kép forrása: PhotoAlto/Milena Boniek