Így úszhatja meg a csődöt

A vállalkozók többsége a saját kárán tanul, és több bukás után ér el sikert. Jó lenne egy őrangyal, aki elmondja, mire kell figyelni? Összeszedtük a csőd leggyakoribb okait: indulás előtt álló és évek óta működő vállalkozások is érintettek.
Ha van egy jó ötletem, miért ne vállalkozzak? Ilyen egyszerűnek tűnik, pedig ha ennyi lenne a siker kulcsa, jóval kevesebb céget számolnának fel évről évre. 2015 első négy hónapjában több mint 17 ezer volt a cégtörlések száma Magyarországon, ami 35 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

„Sokan nagy reményekkel vágnak bele, de nagy az elhullási arány. Sok ezer ötletből egy jut el oda, ahová a Prezi” – mondta az Üzletrésznek dr. Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) alapítója és elnöke, akivel a felszámolás leggyakoribb okairól beszélgettünk.

A jó ötlet még nem minden
Először azt vettük végig, hogy melyek a vállalkozás indításával kapcsolatos problémák. Dr. Kovács Patrik szerint gyakori hiba, hogy valaki beleszeret a saját ötletébe és a végső pillanatokig elvakultan kitart mellette. „Ilyenkor az az alapprobléma, hogy az illető belekezd a megvalósításba, anélkül, hogy releváns piaci visszajelzést keresne. Esetleg megkérdezi a barátait és a rokonait, akiktől biztatást kap, majd belefektet rengeteg pénzt és energiát a vállalkozásba, mire kiderül, hogy nincs piaca az ötletnek. Már az első lépések előtt tisztázni kell, hogy ki a célpiac, vagyis, hogy kinek szól a termék vagy szolgáltatás” – tanácsolja a FIVOSZ elnöke. Ezután jön az üzleti terv elkészítése: nem az a lényeg, hogy egy vaskos dokumentum legyen, de ki kell találni, hogy hogyan fog működni a vállalkozás.

Ne lepődjünk meg az adón
Az is általános probléma, hogy valaki például cukrászdát nyit, mert imád süteményeket készíteni, majd váratlanul éri, hogy a sütésen kívül rengeteg más teendője is lesz az adminisztrációtól kezdve egészen a pénzügyekig. A tájékozatlanság az egyik legsúlyosabb probléma, főleg a fiatalok körében. Nem konzultálnak szakemberekkel és tapasztalt vállalkozókkal, ezért rosszul választják meg a vállalkozásuk struktúráját és hibásan mérik fel a pénzügyi kockázatokat. Dr. Kovács Patrik szerint előfordul, hogy a vállalkozók egyáltalán nem számolnak azzal, hogy adót kell fizetniük: teljesen megdöbbennek az első áfa- vagy adófizetési felszólításnál, ráadásul messze nincs elég pénz a számlájukon.

 

Cikk forrása:  uzletresz.hu

Kép forrása: PhotoAlto/Eric Audras