Szerény pénzügyi eredményt becsülnek a nagyvállalatok

A hazai nagyvállalati szektor visszafogottan látja pénzügyei jövőbeni alakulását, az árbevétel várakozások több mint felére, az eredményvárakozások pedig harmadára estek vissza egy év alatt.

A vállalatok átlagosan 1,6%-os árbevétel és 1,1%-os profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, és inkább az exportból várnak árbevétel növekedést, mint a belföldi értékesítésből - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás második negyedéves adataiból.

 

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen visszafogott saját pénzügyeit illetően, ugyanis egy év alatt jelentősen lecsökkent a várt árbevétel és profit mértéke. "A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye alapján a hazai vállalatok átlagosan 1,6%-kal számítanak nagyobb árbevételre a közeljövőben, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi (3,8%) értékhez képest. Ennek oka, hogy a következő egy évben a legtöbb vállalat bevétele stagnálását valószínűsíti, miközben közel a felére esett vissza a kifejezetten növekedésre számító cégek aránya. Bővülő árbevétellel csupán minden negyedik vállalat számol az egy évvel ezelőtti 46%-hoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó bevétel-növekedés várt nagysága egyaránt csökkent, azonban míg a hazai piacon átlagosan mindössze 1,4%-os bővülést feltételeznek, addig a külföldi értékesítésből származó bevétel növekedés várt nagysága 2,1%" - részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. A különböző méretű cégek közül a 4-10 milliárd éves árbevétel közötti vállalatok a legbizakodóbbak, belföldről (1,7%) és külföldről (3,2%) egyaránt magasabb árbevétel növekedésre számítanak, mint az átlag.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is szerényebben terveznek, mint egy évvel ezelőtt "Jelenleg 1,1%-kal várnak nagyobb nyereséget a következő egy évben, ami pontosan harmad akkora, mint az egy évvel korábban becsült érték, és jelentősen alulmúlja az MNB jövő évre prognosztizált 2,4%-os inflációs várakozásait is. Többségük (78%) továbbra is stagnáló nyereségszinttel számol, míg profitnövekedést csupán közel minden ötödik cég vár (19%) a korábbi 37% helyett" - mondta el a szakember.

 

Cikk forrása:  news4business.hu

Kép forrása: blog.pomello.com