Hamarabb jutnak pénzükhöz a kkv-k

Hamarabb kapják meg pénzüket vevőiktől a kkv-k, így a beszállítóikat is hamarabb ki tudják fizetni. Ezzel a két teljesítés közti finanszírozási időtáv is lecsökkent, ami kedvezően hat a vállalkozások pénzügyeire.

Több éve tartó javuló trend jellemzi a vevői és a szállítói számlák teljesítését. A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredménye szerint a vevői számlák fizetési határideje eddig nem látott szintre csökkent, ami megerősíti a Bisnode nemzetközi cégminősítő júliusban ismertetett elemzését, miszerint csökkenek a fizetési határidők, és több cég fizet időben.

 

"A vevők jelenleg átlagosan 24 napos fizetési határidővel szembesítik a vállalkozásokat, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb teljesítési idő. Jelenleg a cégek legnagyobb része (37%) 16-30 napos fizetési határidővel számol, de a vállalkozások egy jelentős részének még ennél is kedvezőbb feltételek mellett, 8, illetve 15 napon belül fizetnek üzleti partnerei (22-22%). Eközben erőteljesen lecsökkent az átlagon felüli, 30 napnál hosszabb pénzügyi teljesítés, amivel a cégek csupán 9%-ának kell számolnia. Márpedig ez igen nagy előrelépés, hiszen két éve még ez volt a jellemző fizetési határidő" - részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

"A kedvező folyamat várhatóan tovább folytatódik, mivel a várakozások a jövőre nézve is javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő a mostani 25-ről 23 napra mérséklődött, és a vállalkozások többsége akkor is 30 napon belüli kifizetéssel számol" - mondta el Kovács Viktor Zoltán. Az egyre javuló trend azért igen lényeges, mert a cégeknek a vevői kapcsolatok a legmeghatározóbbak, megelőzve a vállalkozás pénzügyeit, a közterheket és a gazdaságpolitikát is.

Ezzel párhuzamosan a kkv-k is hamarabb tudják számláikat teljesíteni. A szállítói számlák teljesítésének átlagos határideje 22-ről 19 napra csökkent, amit a várakozások szerint egy év múlva is tartani tudnak majd a cégek. "A vevői és szállítói fizetési határidők több éve tartó csökkenésével a kifizetések közötti finanszírozási időtáv is kedvezően alakul. Jelenleg mindössze 4 nappal kell számolniuk a cégeknek, amely jelentős előrelépés az elmúlt négy évre jellemző 6-10 naphoz képest, és egyértelműen kedvezően hat a vállalkozások fizetőképességére" - mondta el Kovács Viktor Zoltán. 

 

Cikk forrása:  news4business.hu

Kép forrása: timedotcom.files.wordpress.com