Szélre vált Japán

A fukusimai atomkatasztrófa után teljesen átértékelte korábbi energiatermelési rendszerét Japán. Az atomerőművek nagy része leállt, most pedig rekorder szélturbinát terveznek.

Japán láthatóan tanul a hibáiból és a 2011-es, cunamival járó földrengés utóhatásaiból. Ennek eredményeként teljes egészében átalakítja energiafelhasználásának forrásait. Míg a fukushimai katasztrófa előtt energiaigényének 30%-át nukleáris forrásból fedezte, mostanra reaktorainak felét (48 erőművét) leállította és hatalmas léptekkel halad a megújuló energiaforrások és a fenntartható jövő irányába- írja az ecolounge.hu

 

Nemrégiben építették meg a világ eddigi legnagyobb, úszó naperőművét, most pedig rekord méretű úszó szélerőművön dolgoznak.

A 7 megawatt teljesítményű turbinát négy darab 20 tonnás horgonnyal rögzítették egy 104 méteres toronyhoz. A komplexum így ellenáll még a 19 méter magas hullámoknak is, a láncok pedig épp annyira lazák, hogy rugalmasan mozogjanak és ne törjenek el nagyobb viharban sem.

Az építmény egyébként egy kísérleti projekt része, melyet a japán kormány finanszíroz azzal a céllal, hogy létrehozza a világ első, part mentén úszó szélfarmját. A kísérlet során azt is vizsgálják, hogy gazdaságilag is megfelelő alternatívát jelent-e a szélenergia az atomerőműhöz képest.

Cikk forrása:  piacesprofit.hu

Kép forrása: sxc