Philip B. Crosby

crosby speakPhilip Bayard Crosby 1926-ban született. A haditengerészetnél szolgált a II. világháborúban. Majd az ohio-i főiskolán szerzett diplomát. Karrierjét a Crosley Corp. termelési részlegén kezdte. Több hasonló munkahely után került a Martin Marietta Corp.-hoz, ahol Pershing rakéták gyártásának minőségügyi felelőse lett. Ténykedése rendkívüli sikereket eredményezett.

A rakéta gyártásban elérte a – korábbi gyakorlatokban nem létező – hibamentes produktumokat. Ezt a metódust a „nulla hiba” – Zero Defects – programnak keresztelték, mely felkeltette a kormánykörök érdeklődését is. Az igazsághoz tartozik, hogy módszerét más vállalatok nem tudták sikerrel integrálni rendszerükbe.

Nulla hiba. Az elmélet magját a dolgozói motiváció és minőség fogalmának tudatosítása képezi. A problémákat preventíven kezeli, lehetőség szerint észlelés után azonnal kiküszöbölendőek. A nulla hiba a mérce és a nem az elavult minőségi előírások. Sebészek vagy repülőgép pilóták sem hibázhatnak, a gyári munkások sem tehetik meg. Ehhez persze a menedzsmentnek egy megfelelő rendszert kell kiépíteni. Lényegi momentum a vevői igények felmérése, megértése és kiszolgálása.

Crosby több híres könyvet is írt: A minőség ingyen van, Minőség könnyek nélkül, Egy saját, jó megoldás követése, Az ügyek irányítása, A mindenkor sikeres szervezet.

Crosbynak kiterjedt elméletrendszere volt a minőségtudományról, melybe egy minőség történet is helyet kapott. E szerint három korszakra osztható az újkori minőségirányítás. Az első a Változás időszaka. Ez körülbelül a hatvanas évekig tartott. Itt kezdenek kifejlődni a modern TQM elméletek, de az old school attitűd jellemezte a gyártások szerkezetét. Majd a Választási időszakban rájöttek, hogy a minőség választható. Elkezdenek körvonalazódni a szabványi keretrendszerek. Egzakt mérőszámok szorítják ki a kevésbé megfoghatatlan jósági irányelveket. Crosby saját korát a Tervezze időszakának tekinti. Itt már a komoly gazdasági szereplők napi szinten foglalkoznak a minőségüggyel. A szervezet felfutását tervezéssel és vállalati kommunikációval segítik elő.
Crosby 1979-ben vonult vissza saját cége a Philip Crosby Associates ügyeihez. Itt hozta létre a Minőségi Kollégiumot. 2001 augusztusában hunyt el.

Kép forrása: http://lib.rollins.edu/