Így bánj a konkurenciáddal

698211 img zabava humor santa clausAkármilyen profi is egy cég irányítási rendszere és produktuma, a selejtek szinte teljes kiküszöbölésével a tökéletesség határait súrolja, mindig megjelenik a konkurencia, aki a mi sikereink ellenében gáncsoskodik. Vállalatunk konkurenciája így mindig egy ellenségképet testesít meg. De mi lenne, ha átváltoztatnánk gondolkodásunkat és inkább megpróbálnánk hasznot húzni belőlük?

Ha egy szervezet tevékenységi körét más szervezet is végzi, szinte valószínű, hogy a profilokban legalább 20%-os eltérés van. Tehát ha a tevékenységi kör 80%-ban meg is egyezik, még legalább a kapacitás egy ötöde eltér. Ezt kihasználva szövetkezhetünk egymás vakfoltjait jelentő szegmensekben az ügyfelek cseréjére. Kössünk szövetséget konkurenciánkkal, hogy a tőlünk távol álló részterületek iránt érdeklődőknek szívesen ajánljuk őket. Cserébe ők is ajánljanak minket azokban a szituációkban, ha egy nekik kevésbé profilba vágó megkereséssel találkoznak, melyről tudják, hogy mi jól elboldogulunk.

Stratégiai partnerségeket jelenthetnek a földrajzi szövetségek is. Olyan helyszíneken, melyekre eszközparkunk kitelepítése túlzott forrásokat venne igénybe, bártan használjuk alvállalkozónak konkurenciánkat. Itt a gyakorlat azt mutatja, hogy inkább nagyobb központi cégek dolgoztatnak kisebb helyi vállalatokkal.

Közös projektek megvalósítása volt riválisokkal együttműködve. Sok kívánatos felmérés, elemzés marad el források hiányában. Segítséggel azonban az egykor távoli álomnak gondolt programok is valóra válthatóak. A kinyert eredményeken pedig megosztoznak a cégek.

Jó együttműködés közben sokat tanulhatunk partnerré lett konkurenciánktól. Az egymásnak kölcsönösen átadott módszerekkel mind két fél hasznos új gyakorlatokra tehet szert. Nem beszélve az egymást motiváló egészséges versenyszellemről közös workshopok, oktatások alkalmával. Átbeszélhetőek a használt irányítási rendszerek. Kinél milyen problémák merültek fel és ezeket hogyan sikerült orvosolni. Hasonló üzleti területekről lévén szó, az így szerzett információk még jobban hasznosíthatóak.

A leírtak megvalósításához mind a két félre szükség van. A tisztességes magatartás és a pontos kommunikáció elengedhetetlen. Azonban ha szemléletünk finomhangolásával kialakított új partnerkapcsolatunk sikereket hoz, akkor már megérte elásni a csatabárdot.

Kép forrása: http://adam.cas.sk/