QC-től a TQM-ig - Armand V. Feigenbaum

armand feigebaumAmand Vallin Feigenbaum nevéhez kötődik a Teljes Körű Minőségellenőrzés (TQC), később Teljes Körű Minőségirányítás (TQM) megalkotása.

1922 áprilisában születte Amerikában. Főiskolai diplomáját az Union College-ben szerezte meg. Menedzsment és gazdasági tanulmányait lezárva a General Electric termelési osztályának vezetőségében dolgozott. Majd a General Systems Compnay direktora lett. Ezek után minőség tanácsadóként és minőségügyi szervezetek elnökeként tevékenykedett.

Koncepciójának sarkalatos pontja a volt a produktum teljes létrehozását felölelő komplex irányítási szisztéma. Nem elég csak a gyártás folyamatait szemmel tartani, mert ott nem lehet kiszűrni minden hibát. A kontrollt a tervezésnél kell kezdeni. Majd a gyártás utáni fázisok menedzselése legalább olyan fontos, mint a termelés. Meg kell tervezni mely piacokon, milyen módon fog eljutni a termék a vevőkhöz. A disztribútorok és a platformok, mind-mind befolyásolják egy vállalat gazdasági sikereit. Tehát a legcélravezetőbb egy olyan szemléletet felvenni, amely valamennyi a céghez tartozó tevékenységi körre kiterjeszti a minőségirányítást. Ez az eszme jelenti a teljes körű minőségirányítást (TQM)

Feigenbaum nevéhez fűződik a „minőség költsége” nevű eszköz kifejlesztése is. Ezzel egzakt módon mérhetővé válnak a minőségirányítási rendszerek költségcsökkentő hatásai. Ezt dr. Feigenbaum egy vállalat felmérése során alakította ki, amikor is megkérte a menedzsereket, hogy dokumentálják a hibák és a javítások költségeit. Ezen összegek a cégek év végi forgalmának 10-40%-át is jelenthetik.

Armand V. Feigenbaum 2014 novemberében hunyt el az Egyesült Államokban.