HLS - Legmagasabb szintű struktúra 1.

A HLS – High-Level Structure egy standardizálási formája az ISO irányítási szisztémáknak. Aktualitása többek között az új ISO 9001 kapcsán merülhet fel.

Az új részstruktúra közös formát kíván meggyökereztetni az irányítási rendszerekben azon filozófia szellemében, mely az integrálhatóság maximáját kívánja minél mélyebbre ültetni a rendszerelvekben. Első lépésben közös szerkezeti modellt kínál. Igényli az egységes tartalomjegyzék elterjedését, a fejezetek, cikkszámok, cikkelycímek közös platformra hozatalát. Az uniformizálás kiterjed továbbá a bevezető szövegekre, a fogalmazási rendszerre, a definiált szakkifejezésekre és az időegységekre. Az egységesítés első sorban a rendszerek közötti átjárhatóságot hivatott növelni. A több szisztémát is használó szervezetek munkájának összehangolását így nagymértékben megkönnyíti az ISO Direktívák 1. részének SL melléklete.

Hűvös fogadtatás

Már a szabvány fejlesztése alatt elkezdődtek a protestáló megnyilvánulások a közös forma ellen. Ugyanis a hatalmas bázissal bíró ISO használok egy jelentős részében merült fel a kérdés, hogy mennyi munkát is jelent majd újraformázni a keretrendszereiket. A probléma hatványozottan merülhetett fel a precízebb és több irányítási rendszerrel dolgozó szervezeteknél. Nyílván senki sem akarja feleslegesen bolygatni a megközelítőlegesen optimálisra csiszolt rendszerét. Továbbá kérdéses volt, hogy mit tud kezdeni a közös forma az ágazatspecifikus rendszerelemek eltéréseivel.

A szemlélet a lényeg

A Melléklet 1. szakaszából azonban kiderül, hogy a teljes dokumentáció újraformázása nem elvárás. A követendő modellt a rendszerben gondolkodni és dolgozni tudó attitűd térnyerését célozván emelték ilyen kikerülhetetlen rangra. Ha szakágtól függetlenül mindenki egységesen áll az alap princípiumokhoz, akkor a rendszer organikusan lesz egyre összetartóbb, koherensebb. A szakértők rendszert motiváló terve egyértelműen egy egészséges időintervallumra szólt. Senkinek sem érdeke megszokott és megszeretett szisztémákat megerőszakolni. folyt.köv.