Aki bújt, aki nem - Indul a nagyvállalatok energetikai regisztrációs hajrája

Aki elmulasztja a regisztrációt, a MEKH bírságot szabhat ki, ezért mindenképpen javasolt a regisztrációs kötelezettséget időben teljesíteni! 
Energiahatékonysági kötelezettségben érintett nagyvállalatok figyelem!
2016. január 20-ig minden nagyvállalatnak kötelező regisztrálnia magát a MEKH-nél.Változás az energiahatékonysági törvényben

A magyar jogrendszerbe 2015. nyarán honosították az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük. A törvény hatálya alóli mentességet csak a feltételeknek megfelelő, hiteles igazolással vívhatja ki magának a szerencsés nagyvállalat.
Bár az említett törvény értelmezésében és gyakorlati megvalósításában több kérdéses pont is van, a tavaly év végén életbe léptetett, energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CXCVI. törvénnyel újabb kötelezettség hárul a nagyvállalatokra.

Indul a nagyvállalatok energetikai regisztrációs hajrája

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 22. §-a alapján érintett nagyvállalatoknak minden év június 30-áig regisztrálniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján. A regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-áig kell elvégezni. A kötelezettség teljesítésének elmulasztása bírságot von maga után.
A regisztráció során a céges alapadatokon kívül, nyilatkozni kell a kapcsolódó vagy partnervállalkozásokról, illetve a törvény hatálya alóli mentességről is - amennyiben az értelmezhető.
Megjegyzés: mentesül a négyévenkénti energetikai auditálás kötelezettsége alól az a nagyvállalat, amely ISO 50001 szabványhoz illeszkedő tanúsított energiahatékonysági rendszert működtet, illetve az a kapcsolódó vagy partnervállalkozás is kikerül a rendelkezés hatóköréből, amelynek végsőenergia-fogyasztása nem éri el a nagyvállalat végsőenergia-fogyasztásának 5%-át.
A regisztrációt azonban akkor is el kell végezni, ha az érintett vállalat már eleget tett a törvény szerinti kötelezettségnek, tehát a regisztráció elvégzése független a már elvégzett energetikai audittól, az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvány meglététől vagy a mentességtől is.

Bővebb információ az alábbi linken található: 
http://mekh.hu/hamarosan-megnyilik-a-kapu-a-nagyvallalatok-kotelezo-regisztraciojara-villamos-energia


Ha lemaradtál volna, itt találsz néhány kapcsolódó cikket:
3 alternatíva, hogy elkerülje a 10 millió Forintos bírságot
Kötelező harc a klímaváltozás megfékezéséért
Kötelező energetikai auditok nagyvállalatok részére
Az energia politika Európában
Helyzetjelentés az energiairányítás jelenéről és prognosztizálható jövőjéről
A német energiafogyasztás 80 százalékát a megújulók adták


 
További segítségnyújtás:
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Infovonal: +36 20 311 3838