Szigorodó adatvédelem

Magasabb bírságokat szabott ki tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, mint az azt megelőző évben, a különbség milliókban mérhető - olvasható a Figyelő Online oldalán.


 
A posrtál beszámol arról, hogy tavaly 25 ügyben járt el az adatvédelmi hatóság, s általánosságban elmondható, hogy az előző évekhez képest megemelkedett a NAIH által kiszabot bírságok mértéke - olvasható Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda adatvédelemmel foglalkozó partnere elemzésében, amelyet eljuttattak lapunknak. A hatóság három ügyben az elbíráláskor érvényes szabály szerinti maximális 10 millió forintos bírságot szabta ki. (A bírság maximális összege 2015 utolsó negyedévében a duplájára, 20 millió forintra emelkedett.) További két alkalommal a bírság összege 8 és 10 millió forint között volt, 500 ezer forint alatti bírságot viszont egyáltalán nem alkalmazott, a legkisebb összeg 2015-ben 600 ezer forint volt. „Ez a statisztika meglepő annak fényében, hogy az előző években a kisebb jogsértési ügyekben kifejezetten jellemző volt a 300 ezer forint körüli, vagy annál is alacsonyabb adatvédelmi bírságok kiszabása is" - emelte ki Horváth Katalin.

A figyelő online szerint: a legmagasabb, 8 és 10 millió forint közötti bírságokat adatbázis kereskedelemmel, termékbemutatóval és követeléskezeléssel kapcsolatos jogellenes adatkezelés miatt szabta ki a hatóság. De a korábbi években a NAIH vizsgálatok körében oly népszerű tárkereső honlapok a tavalyi évben sem kerülték el az ellenőrzést és a bírságot, ugyanúgy vizsgálat alá vette az adatvédelmi hatóság a munkavállalók munkahelyi számítógépén tárolt személyes adatai munkáltató által történő ellenőrzését, illetve törlését is. Az adatvédelmi hatóság 2012 óta meghozott határozatai alapján megállapítható, hogy a követeléskezelési ügyekben átlagosan 4,8 millió forintos, az adatbázis kereskedelemmel kapcsolatos adatvédelmi jogsértéseknél átlagosan 5,5 millió forintos, ingatlanhirdetési oldalak esetében átlagosan 3,2 millió forintos, termékbemutatók esetében pedig átlagosan 5,9 millió forintos adatvédelmi bírságot alkalmazott a hatóság a jogsértőkkel szemben. A munkavállalók személyes adatainak jogellenes kezelése körében az átlagosan kiszabott bírság 1,3 millió forintos volt. A fenti növekvő bírság összegek az adatvédelmi hatóság szigorodó joggyakorlatát mutatják, amelyet a tavalyi évben bekövetkezett jogszabályváltozások is jeleznek: 2015. október 1. napjától az adatvédelmi bírság maximális összege ugyanis 20 millió forintra emelkedett. Az adatvédelmi jogszabályok szigorítása ugyanakkor 2016-ban is folytatódik, hiszen az adatvédelmi törvény 2016. január 1-jétől hatályba lépett módosítása alapján az adatkezelést végzőknek az eddigi 30 nap helyett már csak 25 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az adatkezelésről való tájékoztatást kérő megkeresésre válaszoljanak, és a kéréseknek eleget tegyenek, azaz valamely adatot töröljenek, zárolják vagy helyesbítsék. - olvasható a Figylő.hu-n.

Uniós reform

Az idei év legnagyobb változása azonban valószínűleg az Európai Unió adatvédelmi reformja keretében létrehozott egységes adatvédelmi rendelet elfogadása lesz, ugyanis 2015. december 15-én az Európai Parlament és az Európai Tanács egyetértésre jutott az Európai Bizottság által benyújtott új adatvédelmi közösségi rendelet szövegében, amely egységes európai uniós adatvédelmi szabályozást biztosítana a tagállamokban, és amely az egyes tagállami nemzeti jogszabályok helyébe lépve közvetlenül is alkalmazandó lenne. Az új, európai szintű adatvédelmi rendszerre azért van szükség, mert az 1995-ben hatályba lépett adatvédelmi irányelvet a tagállamok nem egyformán ültették át a nemzeti jogukba, ezért a több tagállamban is szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak többféle, eltérő nemzeti adatvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük, amely jelentős jogbizonytalansághoz és az adminisztrációs, hatósági költségek növekedéséhez vezetett. Az új adatvédelmi rendelet megalkotásának másik indoka a magánszemélyek online szolgáltatásokba vetett bizalmának megerősítése és az online környezethez illeszkedő modernebb adatvédelmi jogszabály megteremtése volt, amely kiterjed a közösségi portálokra, a felhő alapú szolgáltatásokra, és figyelembe veszi a helymeghatározás alapú szolgáltatásokat és az egyes okos eszközöket is. 
Az új adatvédelmi közösségi rendelet várhatóan 2016. első felében kerül elfogadásra, és a rendelet tervezet szövege szerint a hivatalos lapban történő megjelenésétől számított 20. napon már hatályba is lép.

A cikk forrása: http://figyelo.hu/cikkek/428114-szigorodik-az-adatvedelem-2016-ban