Ha csak az iparon múlna

Nem tört meg a növekedési trend, és nem okozott meglepetést az ipari termelés 2015. novemberi 9,5 százalékos növekedése az elemzők szerint. A gond az, hogy ez a gazdaság többi részén nem látszik.
Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: nem tört meg a növekedési trend az ágazatban, az új rendelések volumene 13 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Továbbra is a járműipar húzza az ipari termelést, mint fogalmazott, nem rosszak a középtávú kilátások. Úgy látja, komoly probléma, hogy a többi ágazat nem talált egyelőre magára, egyoldalú az ipari növekedés, hiszen a járműgyártás és a beszállítói ágazatok húzzák. Balatoni András 2015 egészére 7 százalék feletti ipari növekedést vár, (ezzel más elemzők is egyetértenek) a decemberi adatok vélhetően gyengék lesznek, mivel általában ez a hónap “rosszul szokott sikerülni”. Az ING elemzője 2016-ra lassulást, 5 százalék feletti ipari termelésnövekedést vár.Németh Dávid, K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy több alágazat is növekedni tudott, és már nemcsak az export, hanem a belföldi értékesítés is húzza az ágazatot. Jó hírként értékelte, hogy egyre több alszektor járul hozzá az ipari termelés növekedéséhez, ugyanakkor a járműgyártásban szerinte lassulás körvonalazódik.

Úgy ítélte meg, hogy decemberben a leállások miatt nem várható jelentős növekedés, szerinte a tavalyi év egészét tekintve 7,3 százalék körül várható az ipari termelés növekedése. Az idén mindenképpen stabil ipari teljesítmény várható, a kibocsátás 5-6 százalékkal haladhatja meg a tavalyit, hiszen a megrendelések szépen növekedtek – tette hozzá Németh Dávid.

Az eredeti cikk elérhető: http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/ha-csak-az-iparon-mulna/