Összefogásra szólít a az európai CSR-mozgalom

Írta: Ericsson Zsófia, FrameWork Hugary Kft.


Az európai CSR mozgalom Enterprise 2020 Manifesto (Vállalkozás 2020 Manifesztum) címmel írt akciótervében a munkanélküliséget, a klímaváltozást és a demográfiai változásokat jelöli meg elsődleges fenyegető tényezőkként, melyek egy nagyobb volumenű összefogást sürgetnek. 

A mozgalmat összefogó CSR Europe több mint 40 nemzeti CSR egyesületet, szervezetet, és több mint 10 000 vállalatot fog össze. A manifesztum cégeket és kormányokat egyaránt kíván megszólítani irányadásával, melynek három stratégiai pontját az alábbiakban összefoglaljuk.
 
(kép forrása: http://charityworld.com/wp-content/uploads/2016/02/csr_logo.png)

Munkaerő, mint érték

A dolgozók képzése, megtatása, megbecsülése és a munkanélkülieknek nyújtott lehetőség egyaránt célkitűzése a manifesztumnak. A munkaerő érték, melyet megfelelőképpen kell kezelnünk. A perifériára szorult munkaerő bevonása és a dolgozók megtartása egyaránt célja a manifesztumnak. A foglalkoztatás és a határokon átnyúló gazdálkodási gondolkodás valamint értékmegőrzés közös, hosszútávú érdekekként fogalmazódnak meg.
 
(kép forrása: http://www.movingpeoplechangingplaces.org/uploads/images/migration_peoplemap_smaller.jpg)
 
Fenttartható termelés
 
A fentartható fejlődés nevében a manifesztum arra ösztönzi a cégeket és szervezeteket, hogy városokkal, lokális közösségeikkel együttműködésben alakítsák át termelési folyamataikat. Mindennek célja a cég eredményességének segítése, a közösségi érdekek érvényesítése mellet. A nyilatkozat arra ösztönzi a vállalatokat, hogy elkötelezett partneri viszonyt alakítsanak ki a helyi közösségekkel, a környező városok és régiók fejlesztésének érdekében.
http://www.eufic.org/upl/1/default/img/FT96_food%20production%203%20sustainability(1).jpg
(kép forrása: http://www.eufic.org/upl/1/default/img/FT96_food%20production%203%20sustainability(1).jpg)

Átláthatóság

Átláthatóság és az emberi jogok védelme: ezek együtt képezik a manifesztum harmadik legfontosabb célkitűzését. A nagyvolumenű és országokon átívelő összefogás elengedhetetlen összetevője, a transzparencia. A kiáltvány középpontjában álló üzleti modell alapja, az emberi jogok tisztelete és védelme, valamint a példamutató magatartás nyilvánossága. 
(kép forrása:http://blog.proqc.com/wp-content/uploads/2015/07/csr.jpg)
 
Gyakorlatias üzleti megoldások
A társadalmi felelősségvállalás mellett a kezdeményezésnek nagy előnye, hogy gyakorlatias üzleti megoldásokkal szolgálja a szebb jövőért folytatott harcot. Mindemellett, azon cégek projektjei, melyek részt vállalnak a programból, azonnal láthatóvá válnak ezáltal elismerést hozva a cégnek. 
 
(kép forrása: http://www.csreurope.org/sites/default/files/styles/grid-9-thumbnail/public/xManifesto,P20graphic,P20for,P20website_5.jpg,qitok=CK1mE1y2.pagespeed.ic.RmdvsXMG0j.jpg)

Felkeltette az érdeklődésedet a program? Szeretnél további gyakorlatias tippeket látni a csatakozás előnyieről és lehetőségeiről? Töltsd le az Enterprise 2020 Manifesto-t mely már most is több nyelven érhető el és még további nyelvekre tervezik lefordítani!