Jogi és egyéb előírások Az ISO 50001 szabvány szerintA szabvány kötelezi a szervezetet azon alkalmazott jogi és egyéb előírások meghatározására és elérhetővé tételére, amelyek az energiafelhasználásra, -fogyasztásra és -hatékonyságra vonatkoznak. (4.4.2 pont)

Az ISO 50001 szabvány jogi és egyéb előírásokra vonatkozó pontja a szervezet megfelelőségét hivatott biztosítani az alkalmazott jogi és egyéb előírások tekintetében, amelyek az energiafelhasználásra, -fogyasztásra és -hatékonyságra vonatkoznak. A jogi előírások közé tartoznak azon nemzetközi, nemzeti, regionális és helyi önkormányzati szabályozások, amelyek a szervezet energiafelhasználására vonatkoznak. Egyéb követelmények érintik a vásárlói követelményeket, ipari kódok használatát, kormányzati irányelveket, önkéntes programokat, a szervezet vagy az anyavállalat közösségi szerepvállalását, továbbá a kereskedelmi és egyéb szervezetek követelményeit is.  
 
Az energiatervezés során javasolt az alábbiak figyelembe vétele jogi és egyéb előírások szempontjából: 
• Hogyan határozzuk meg az alkalmazott jogi és egyéb előírásokat;  
• Hogyan biztosítsuk a szervezet megfelelőségét a vonatkozó előírások tekintetében;  
• Hogyan biztosítsuk, hogy a kulcsszerepet betöltő munkatársak megfelelő tudással rendelkezzenek a jogi és egyéb követelmények hozzáféréséhez;  
• Miként kommunikáljuk a jogi és egyéb követelményekkel kapcsolatos releváns információkat a munkatársak felé; és  
• hogyan biztosítható jogi és egyéb követelményekre vonatkozó információk naprakészsége. 
 


Az energiafelhasználásra, -fogyasztásra és -hatékonyságra vonatkozó alkalmazott jogi és egyéb előírások meghatározása a jogi és egyéb előírásokat tartalmazó nyilvántartás révén történik. Az azonosítást követően a szervezetnek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, hogy megfeleljen ezen követelményeknek. Emellett a szervezetnek lépést kell tartania az energiafelhasználásra vonatkozó új vagy módosult jogi és egyéb szabályozásokkal. Ehhez először a változások áttekintése szükséges, hogy alkalmazhatóak-e; másodsorban pedig amennyiben alkalmazhatónak bizonyulnak, értékelni kell a különféle változásokat a szervezet lehetőségeinek, folyamatainak, rendszereinek és/vagy eszközeinek tekintetében.  Ha az értékelés lezárult, és a változások hatásai is ismertek, a szervezet intézkedéseket vezethet be az új vagy módosult követelményeknek való megfelelés érdekében.  Ez magával vonhat kiegészítő vagy módosított oktatásokat, üzemeltetési ellenőrzéseket, jelentéseket, stb. az új vagy módosult követelmények függvényében.