Energetikai felülvizsgálat, alapállapot és teljesítménymutatókAz energetikai felülvizsgálat az EIR működésének alapja. Az energetikai felülvizsgálat segítségével mérik fel a szervezet energiateljesítményét. Az energiateljesítmény adatok és/ vagy aktuális mérések elvégezésével határozható meg.
Energiaprofil kialakítása

A felülvizsgálat során listát készítünk a fogyasztókról, eszközeinkről, meghatározzuk a különféle energiahasználókat és begyűjtjük az adott időszakra vonatkozó energiafogyasztási adatokat. 

Az energiaprofil egy eszköz arra, hogy a vezetőség részletes képet kapjon a szervezet energia-fogyasztásáról. Az Energiaprofil kialakításának három lehetséges módszere van:

a. Energiaszámlák elemzése - Egy szervezet különféle energiákat használhat fel mindennapi működése során, mint például elektromos áramot, benzint, gázolajat, cseppfolyósított petróleumgázt (LPG), természetes gázokat, szenet és hőt. Minden lényeges energiaszámlát nyilván kell tartani.
b. Energiamérés mérőórákkal - Az energiaprofil felállításához és az energia-fogyasztás folyamatos ellenőrzéséhez adatokat kell gyűjteni a különféle eszközök energia-fogyasztásáról. 
Az egyes eszközök energia-fogyasztásának méréséhez ajánlott mérőórákat felszerelni, mint például villanyórákat, üzemanyag-kijelzőket, LPG-mérőket, hőmérőket, stb. A mérőórák állását legalább havonta egyszer le kell olvasni és fel kell jegyezni. 
c. Energiabecslés - Ha nem állnak rendelkezésre aktuális mérési adatok, az energiaprofil felállításához becslés készíthető a havi energia-fogyasztásról a névleges teljesítmény és üzemidő alapján. Az energia-fogyasztás feltételezéseit és indoklásait egyértelműen fel kell jegyezni.


Az Energiateljesítmény-mutató lehet csupán egy egyszerű paraméter, egy érték vagy egy összetett modell is. Jellemzően az energia-felhasználást és energiahatékonyságot méri tejlesítmény-egységenként.
Az ETM lehet például:
• energiafogyasztás adott időben 
• energiafogyasztás adott egységnyi alapterületen 
• energiafogyasztás gyártási egységenként 
• energiafogyasztás adott felhasznált anyagmennyiség esetén 
• energiafogyasztás egységnyi szállított anyag esetén.