VAJON ÖN VÁLLALKOZÓ TÍPUS?

 

A vállalkozók lélektanáról

A kezdő vállalkozó gyakran nincs felkészülve arra, hogy a vállalkozásban mindenért Ő a felelős. A szakmai munkán és a tervezésem túl a hétköznapi dolgokról is ugyanúgy gondoskodnia kell. Meg kell tanulnia irányítani a céghez kapcsolódó egyéb , nem szakmai feladatokat: például a könyvelést, a marketinget vagy a humán erőforrás irányítását.
Ha jól osztja szét a teendőket, a megfelelő emberekre talál, és még a hangulata is jó marad, nagy eséllyel sikeres lesz.

Megjelent: SUPER 2020, Lélektan rovatában

A vállalkozó típusú hozzáállás megtanulható!

A vállalkozó típusú személyiségi idill:toleráns és rugalmas, általában gyakorlatias, mindig törekszik a gyors megoldásokra. A jelenben és a tettek világában él, ezért spontán és remek társasági ember. Ha problémák merülnek fel, ügyesen rögtönöz. Nagyszerű történeteket mesél-lebilincselően izgalmasan. Az őt érő megpróbáltatások csak motiválják, kihívás számára az egész élet.
Az összes vállalkozás élén ilyen ember áll? Minden bizonnyal nem, sőt ez megvalósíthatatlan lenne. Kétségkívül jót tesz a vállalkozásunknak, ha egy ilyen készségekkel és vérbeli vállalkozó lélekkel megáldva jövünk a világra. Ám jó, ha tudjuk: a vállalkozó típusú hozzáállás megtanulható. Nem kell ugyanis a legjobb üzletembernek lennünk ahhoz, hogy egy vállalkozást egészségesen fenn tudjunk tartani. Elegendő elhivatottsággal és a célkitűzéshez való ragaszkodással nagyszerű vezetővé válhatunk.
Ha meghatározzuk, hogy mi konkrétan melyik lélektani csoporthoz tartozunk, bizonyos problémák vagy kérdések megoldásával könnyebben meg tudunk majd birkózni. Ilyen például a munkaköri pozíciót illető kérdések vagy a stresszkezelés.

Megbízható önismereti teszteket szép számban találhatunk az interneten is. Próbáljuk ki a Jung-féle személyiségtípusokon alapuló MBTI-tesztet vagy a közismertebb SWOT-analízist személyiségünkre vonatkoztatva. Széles körben használt modell a Johari-ablak, a csoportban betöltött szerepről és az együttműködési készségeinkről pedig a Belbin-teszt mutat leginkább tükröt. Amikor leendő vállalkozásunkról álmodunk, legyen pár alapvető célunk: olyan vállalkozásba fogjunk, amelyet szeretünk csinálni, amelyből biztonsággal megélünk, és még érdekesnek is tartjuk. Ahhoz, hogy egy jövedelmező vállalkozást vezessünk, nem elegendő tehát az, hogy jellegzetes vállalkozó típusok legyünk. Természetesen nem árt talpraesettnek lenni, de a legfontosabb, hogy elsősorban e fenti álmaink valósuljanak meg.

Milyen a sikeres vállalkozó?

  • Elsősorban önmaga ura, a saját szabályai és a maga által alkotott feladatokhoz alkalmazkodva él.
  • A szabadság megtestesülése a vállalkozó kötetlen munkaidejében csakis a saját erőfeszítésein és ügyességén múlik. A munkaidő néha napi 12 óra, máskor egy hirtelen jött szabadnappal váltakozik. Ez önfegyelmet és tudatos időbeosztást igényel.
  • A vállalkozóé a cég minden felelőssége, és a befektetett energia megtérülése mindig rajta múlik. Ezért nagy kockázatvállalási hajlandósággal kell rendelkeznie. 
  • Nem mindegy, hogy kudarckerülő vagy sikerközpontú a vállalkozó. Félig üres a pohár vagy félig tele?
  • A piaci helyzetekhez rugalmasan kell alkalmazkodnia, a siker érdekében pedig akár előre kidolgozott problémamegoldásokra is szükség lehet. A stressztűrő képesség nagyon fontos!