ISO 9001 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER

 ISO 9001:2015 szabvány átállás - Tervezz működő minőségügyet! 

TUDJ MEG MINDENT A VÁLTOZÁSOKRÓL, ÉS NE BONYOLÍTSD TÚL!

Kérdezz, mielőtt lépsz! + Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Az új ISO 9001 rendszer minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a kockázatok felismerésére, irányítására és feldolgozására.

Az előírások és az eszközök jelenléte leginkább a kockázat alapú gondolkodás meggyökeresedését hivatott elvégezni. Így felállítva az új trendet az irányítási rendszerek fejlesztésének. Az kockázat alapú szemlélet motivációja először is a fogalom megértetése, definiálása. Fontos leszögezni, hogy a tervezett eredményeket bizonytalanná tevő események azok, melyeket a vállalati progresszió érdekében feltétlenül ki kell védenünk. Nélkülözhetetlen a folyamatban gondolkodás a tervek megvalósításához. A prevenció viszont csak akkor ér valamit, ha azok explicit formában megjelölt tevékenységekként tervezhetőek, ellenőrizhetőek és javíthatóak/fejleszthetőek. Tisztázni kell az erőforrásokat. Világos sorrendet kell felállítani a munkafázisok és a minőség-ellenőrzés részeiben. Minden tevékenységet mérni és dokumentálni szükséges. A dokumentációnak ki kell terjednie az egyes résztevékenységekért felelősséget vállaló munkatársakra. Majd ezeket összefogva, ismételni a feladatokat.


Az új 9001:2015 szabvány egyszerűbb, mint gondolnád! 

Itt ismét csak a vezetőségen van a legnagyobb felelősség. Ugyanis a jó tervek megalkotásán, majd az adott helyzethez leginkább passzoló alternatíva kiválasztásán és felhasználásán múlik a siker. Itt térünk megint vissza  az organikusan kialakított, kialakult kockázat alapú gondolkodáshoz. Ugyan is figyelembe kell venni, hogy különböző faja kockázatok vannak, melyek mind különböző attitűdöt igényelnek. Lehet bizonytalanság a szervezetben és a termelési folyamataiban. Lehet hiba a stratégiában. Felmerülhetnek külső problémák is. A gazdasági vagy politikai elmozdulások a törvényi előírásoktól kezdve a vállalat nettó nyereségét is befolyásolhatják.
Az új szabvány mind-mind foglalkozik a felmerülő kockázatokkal. De hiába a nagyon is fontos kockázatok nevesítése és diverzifikációinak technikai gyűjteménye, ha nem társul hozzá kockázat alapú gondolkodás.

 Számold fel a vaskos, régimódi dokumentációt! + Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.