ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER

500 CÉG ELFELEJTETT REGISZTRÁLNI AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI TÖRVÉNY VONATKOZÁSÁBAN
Kérje ajánlatunkat!

Bár a 2015. évi LVII. energiahatékonyságról szóló törvény miatt sok nagyvállalat kényszerült az energiafogyasztás és - felhasználás optimalizálására, az ellenőrzésért felelős Hivatal (MEKH) nyilvántartása szerint, még közel sem teljes a törvény hatálya alá tatozó, regisztrált cégek köre. A törvényt sértő vállalkozások maximum 10.000.000 Ft-os bírságra számíthatnak.

A magyar jogrendszerbe 2015. májusában beépült EU 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján a magyar jogszabály előírja a 250 főnél nagyobb, vagy a minimum 50 millió € árbevételt elérő (tehát KKV-nak nem minősülő) vállalatok számára a kötelező energetikai audit elvégzését 2015.december 8-ig, illetve az ISO 50001 irányítási rendszer meglétét, vagy az audit 4 évente rendszeresen megismétlését.

MILYEN ALTERNATÍVÁI VANNAK EGY VÁLLALATNAK A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOKNAK VALÓ MEGFELELÉSHEZ?
1. NÉGYÉVENTE
ENERGETIKAI AUDIT ELVÉGZÉSE
Előnye:
-   a leggyorsabb megoldás
Hátránya:
-   négyévente több tízmilliós kiadást jelent
-   a költségcsökkentés csak beruházási javaslat útján érheti el
-  ára nem térül meg
Ajánlatot kérek energetikai audit elvégzésére! Telefon: 0620-311-3838
2. NÉGYÉVENTE ENERGETIKAI AUDIT ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA
Előnye:
-   a leggyorsabb megoldás
-   beruházás nélkül érhet el energiaköltség-csökkentést
-   tudatosítja a teljes szervezet dolgozói között az energiatudatos működés szabályait
-   saját szabályozásrendszer a szervezetszámára
-  nincs ISO tanúsítás
Hátránya:
-  keretrendszer (pl. ISO szabvány) hiánya miatt hosszú távon nem biztosított a szabályozás
-  nincs külső ellenőrzés
 

 
3. ISO 50001 SZABVÁNY SZERINTI TANÚSÍTVÁNY MEGSZERZÉSE
 Előnye:
-   szankcionálás elkerülése
-   beruházás nélkül érhet el energiaköltség-csökkentést
-   tudatosítja a teljes szervezet dolgozói között az energiatudatos működés szabályait
-   hosszú távon biztosítja az energiairányítási rendszer folyamatos fejlesztését
Hátránya:

-  nincs
 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ajánlatot kérek ISO 50001 kialakításra
061-700-2431!


A rendelet előírásai és az ISO 50001 között teljes az átfedés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a szabvány szerint működik, az gyakorlatilag megfelel a direktíva előírásainak, amiből következik, hogy a szabvány szerinti energiairányítási rendszerrel rendelkező vállalatok egyben a kötelező energia audit alól is mentesülnek.
 

Szerintem nincs olyan cég ma, aki megkérdőjelezné az energiahatékonyság fontosságát. A kérdés sokkal inkább az, hogy hogyan tudod az energiát még hatékonyabban kezelni? Hogyan csökkentheted céged energiafogyasztását, környezetterhelését anélkül, hogy visszaesne a teljesítmény?


A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által közzétett ISO 50001 Energiairányítási Rendszerszabvány komplett keretet ad ehhez és könnyen át tudod alakítani az energiagazdálkodást cégedben. Így energiaköltséget takaríthatsz meg és javíthatod céged energiafelhasználását.


 

ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNY

ISO50001PDCA

A szabvány szándékosan általános

Egy alapot ad a cégre szabott megoldás kialakításához. Elsősorban az energiahatékonyság szabályozását, az energiafelülvizsgálatok alapján tett intézkedéseket, célok kialakítását vagy újragondolását jelenti, valamint az energiatudatos szemlélet kialakítását a cégen belül is. Mivel a vállalkozások (vagy intézmények) egymástól eltérően működnek, más eszközöket, módszereket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy hatékony energiairányításuk legyen.

Így az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítás nem jelentheti minden cégnek ugyanazt. A követelmények alkalmazásának módja, irányítása és ellenőrzése is több tényezőtől függ. Ezért a leghatékonyabban és leggyorsabban akkor érhet el energiahatékonyságot, ha sablonok helyett, cégre-szabott, egyéni tervet és intézkedéseket vezet be.

Tehát ott, ahol az energiairányítási rendszer nem hozza meg a várt eredményeket, ott felül kell vizsgálni és újra kell gondolni az alkalmazott módszereket és a létrehozott szabályokat!

Előírások, alapelvek

A követelményeket teljes részletességében az MSZ EN ISO 50001:2012 szabványban el is olvashatod. A magyar nyelvű szabványt a Magyar Szabványügyi Testületnél  tudod megvásárolni, de online meg is rendelheted a weoldalukon. Miután megismerted a szabványt, elolvastad, megpróbáltad értelmezni, nézzük meg, mit kell szem előtt tartanod ahhoz, hogy megalapozd Céged helyes energiairányítási rendszerét.
Az irányelv a PDCA ciklusra épül. (a PDCA ciklusról általánosságvan az értelmező szótárban olvashatsz.)

Főbb lépések az Energiairányítási rendszer kialakítása során

• El kell végezni egy energia szempontú felmérést (ehhez lehet, hogy energetikai szakember megbízására lesz szükséged)
• Meg kell határozni teljesítménymutatókat, amellyel kontrollálni tudja a változásokat
• Konkrétan meg kell tervezni, hogy a kiindulási értékekhez képest, milyen változást és fejlődést akar elérni, ezeket hogyan fogja megvalósítani.
• Azokat a változtatásokat, amelyeket be fog vezetni a napi működésbe, elő kell írni és le kell szabályozni, hogy a munkatársak számára is egyértelműek legyenek a feladatok.
• Be kell vezetni a gyakorlatba az energiahasználattal kapcsolatos döntéseket, szabályzatokat, tudatosítani kell a kollégákban, hogy milyen teendőjük és szerepük van a mindennapi munkájuk során
• Rendszeresen ellenőrizni kell a bevezetett módszerek, eszközök eredményességét, hogy megtudhassuk, milyen hatékonyak és hogy a korábban meghozott döntések, közelebb visznek-e a célok teljesüléséhez?
• Azokat a lépéseket, amelyek egyáltalán nem vagy csak kis mértékben hatékonyak, meg kell változtatni, módosítani kell.Tanúsítványával bizonyítsa be, hogy vállalkozása hatékonyan kezeli az energiafelhasználást, csökkenti a károsanyag-kibocsátását, és azon dolgozik, hogy megfeleljen a környezetvédelmi céloknak.   

Az irányítási rendszerek kialakításának általános útmutatóját itt találod. Tovább>>